Szuperbörtön

A North Branch-i épületnek egyetlen célja a védelem. Benntartja a veszélyes bínözőket… és megóvja a falakon kívül élőket. &Aacutem a bebörtönzés fogalma új értelmet nyer e most épülő modern erődben.A jelenleg is épülő North Branch-i Büntetés-végrehajtási Intézet, röviden: NBCI a legnagyobb és technológiailag a legfejlettebb szigorított börtön az Egyesült &Aacutellamokban. Ez az épület új szempontból közelíti meg a szigorított börtönök míködését. Mivel a bennlakók a nap 24 órájában, a hét minden napján azon törik a fejüket, hogy miként szökhetnének meg, a börtönnek ellent kell állnia ezeknek a próbálkozásoknak. Azok az elítéltek, akik egy végrehajtási intézményben töltik büntetésüket, kötelességüknek érzik, hogy lerombolják az épületet, megrongálják az intézményt, és szó szerint megpróbáljanak maguknak utat törni kifelé. Az épületnek ezért ellenállónak, precíznek és tartósnak kell lennie. Ahhoz, hogy az intézmény ezeknek az elvárásoknak megfeleljen, egy különös erődítményt kellett megtervezni és felépíteni.

Cella négy nap alatt
Az építmény központjában találhatók a cellák, amelyek a legelső és legfontosabb védelmi vonalat alkotják. Szigorúan ellenőrzött és rendkívül szakszerí körülmények között készülnek – a börtön többi részétől függetlenül, egy közeli gyárban rakják össze őket. A szigorú munkafolyamatot egy olyan vállalat irányítja, amelyik előre gyártott cellák építésére szakosodott az ország börtönei számára. A betonból kiöntött cellák nagy előrelépést jelentenek a téglából és rácsokból épített régi típusú zárkákkal szemben, a rácsokat ugyanis el lehet vágni. Az ilyen esetek miatt a kivitelezőknek biztosra kell menniük, hogy a foglyoknak semmi esélyük se legyen arra, hogy kijussanak a cellákból. Minden zárkát egy darabban, vasbetonból öntenek ki, nincsenek benne illesztések.

North Branch-ben minden zárka közel hat négyzetméter alapterületí lesz, ami egy átlagos gardróbszekrény méretének felel meg. Az elektromos dobozokat, a vízvezeték-szerelvényeket és a szellőzőket már korábban beépítették az öntőformába. Ez azt jelenti, hogy a szerelvények és a beton közt nem lesz egy parányi rés vagy üreg sem. Ez az építési technika kizárja azokat a gyenge pontokat, ahol a szerelvények a falba csatlakoznak. Egy cella elkészítése négy napig tart. Az első napon a különlegesen edzett acélrácsokból egy vázat, úgynevezett ketrecet építenek. Egy daru beemeli a ketrecet egy hatalmas acél öntőformába, ahol betonnal töltik ki. Különleges keverékí betont használnak, hogy nehezebben lehessen kivájni vagy áttörni. Egy átlagos keveréknél kevesebb vizet tartalmaz, ami sírívé és rendkívül erőssé teszi. Kémiai anyagok segítségével biztosítják, hogy a sírí beton öntés közben könnyen teríthető legyen.

A második napra a beton eléri az úgynevezett öntartó állapotot. Elég erős ahhoz, hogy kihúzzák az öntőformából. A frissen elkészült öntvényt nagy nyomású vízsugárral tisztítják meg, hogy felfedjék a hibákat a felületén. Egy kisebb lyuk vagy repedés könnyen a foglyok célpontjává válhat. A lesimított felületet cementszerí glettanyaggal kenik be. Ez amellett, hogy eltünteti az egyenetlenségeket, előkészíti a betont a festésre is. Normál esetben a festék nem tapad a friss betonra, mivel annak belsejéből kicsapódik a nedvesség. A különleges glettanyag azonban nem engedi át a nedvességet, így a harmadik napon elkezdődhet a festés. Az itt használt festék nem kapható egy átlagos háztartási boltban. Ez a nagy teherbírású epoxigyanta alapú anyag több éven át képes ellenállni a rongálásoknak; a karcolásoknak, a súrolásnak, vegyi anyagoknak és még a savnak is. Szinte teljességgel elpusztíthatatlan és gallonja több, mint 30 dollárba kerül.

A negyedik napon a betondoboz lakóhellyé alakul át. Felszerelik az ágyakat, berakják az ablakokat, bekötik a vécéket, és az elektromos szerelvényeket. Mindent nagyon strapabíróra terveznek, és biztonsági zárral látnak el, mert a bennlakóknak rengeteg idejük van azon gondolkozni, hogy miként szedhetik szét. Ha az elítéltek le tudják szerelni az ágyaikat, hatalmas faltörő kosokhoz jutnak, ezért ezeket a fekhelyeket olyan különleges csavarokkal rögzítik a betonba, amiket nem lehet kicsavarni. A mellékhelyiségek jelentik a legnagyobb problémát. Ma már rozsdamentes acélból készülnek, mert régen a porcelán illemhelyekről letört darabokat éles fegyverként használták.  A börtönökben a vízvezeték állandóan eldugul a vécén lehúzott csempészáru és a vandalizmus következtében. Ezért a karbantartók számára biztosítani kell, hogy hozzáférjenek a szennyvízcsövekhez. Ezt a vécé mögötti területet fülkének hívják, és már számos szökés útvonalául szolgált. Ilyen volt a 2001-es oklahomai szigorúan őrzött börtönből való szökés is.

Két fogvatartott, egy gyilkosságért és egy emberrablásért elítélt, eltávolították a vécét a cellájukban, hogy bejussanak a mögötte található karbantartó helyiségbe. Onnan egy szellőzőjáraton keresztül másztak fel a tetőre. Annak érdekében, hogy ez itt semmiképpen se történhessen meg, a fülke mögötti falat acélrudakkal erősítik meg. A negyedik nap végén a zárka készen áll, hogy a börtön helyszínére szállítsák, de még előtte, a falakat alkotó betonnak egy fontos teszten kell átesnie. Azért, hogy biztosak legyenek benne, hogy a felhasznált anyag megfelel az előírásoknak, minden betonozásból mintát vesznek. Majd ezeket a mintákat rendszeres időközönként töréstesztnek vetik alá. Az eljárás célja, hogy lássák mekkora nyomást bír el a beton, mielőtt a könyörtelen nagy erejí prés összezúzza. &Oumltvenhat nap száradás után csak 119 662 font, azaz több mint 54 000 kilogramm nyomása alatt roppan össze. Egy négyzetcentiméterre 640 kilogramm nehezedik. Ez majdnem négyszerese annak, amit az autópályákhoz használt betonnak kell kibírnia.

Az előre elkészített elemek nemcsak a biztonságot szolgálják, hanem rengeteg időt is megspórolnak velük. Az előre gyártott moduloknak köszönhetően egy lakókörletbe tizenkét nap alatt bekerülhet az összes cella. Ahogy előttünk áll a börtöntechnológia következő generációja, világosan látszik, hogy ez a börtönépítés jövője. A rendkívül erős cellák az első szintí akadályokat jelentik. Valójában a fejlett biztonságtechnika teszi lehetetlenné a szökést az épületből. Ennek szerves részét képezik az ajtók.

A sziszegő ajtók
Elképesztő megpróbáltatásokat bírnak ki az ajtók a tesztelés során. A 90 kilogrammos faltörő kos ismétlődő ütései alig hagynak nyomot rajtuk. Ezek a rendkívül erős ajtók 160 kilogramm súlyúak és olyan erősek, mint egy páncélterem fala. Annak érdekében, hogy az ajtók körül se maradjon gyenge pont, a keretet betonnal töltik meg. Képtelenség kidönteni vagy kilazítani a zsanérjaikat. Az áthatolhatatlan ajtókat nem zárral és kulccsal nyitják, hanem egy gombnyomással az épület irányítóterméből. Ez össze sem hasonlítható a régi acélajtók folyamatos csapódásával, amiknek hangja az angol börtönszlengben szinonimaként használatos a börtön fogalmával. North Branch-ben azonban az ajtók nem csapódnak, csak a sírített levegő szinte teljesen észrevehetetlen szisszenését lehet hallani. Egy kompresszor sírített levegőt juttat az ajtószerkezetbe, így az ajtó halkan csúszva nyílik és csukódik. A vezérlőteremből egy egész sort ki lehet nyitni vagy automatikusan becsukni, de be lehet zárni egyetlen ajtót is, hogy benntartson egy renitens elítéltet. Ezekről a parancsokról több biztonsági másolatot is készítenek, hogy áramszünet, szoftverhiba vagy villámcsapás esetén se legyen probléma. Ez a számítógépes rendszer összehasonlíthatatlanul biztonságosabb a rácsoknál és kulcsoknál. Csendes hatékonysága csökkenti a feszültséget is a körletben.

Börtönőrök nyomkövetővel
A hagyományos celláktól a legnagyobb eltérést a rácsok megszüntetése és a velük járó problémák kiküszöbölése jelentik. A régebbi börtönökben a rabok a rácsok között egymás fejéhez vághatják szidalmaikat és különböző testnedveiket – és ez csak egy része azon veszélyeknek, amik igen keménnyé teszik egy fegyőr munkáját.  A börtön egyik célja, hogy sokkal könnyebbé és biztonságosabbá tegye ezt a munkát. Az őrök az elítéltekkel nem a nyitott rácsokon, hanem egy zárt ajtó ablakán keresztül kommunikálnak. A cellában van egy távbeszélő készülék, ami az ajtón levő kis lyukakból és egy beépített hangfalból áll. Ez teszi lehetővé, hogy az elítélt és a fegyőr tisztán hallják egymást anélkül, hogy a bezárt ajtó tompítaná a hangot. Egy másik, biztonságot szolgáló megoldás a cella ajtaján található nyílás. &Iacutegy lehetővé válik az őrök számára, hogy a megbilincselt foglyokat ki- és bekísérjék a cellába annak veszélye nélkül, hogy azok kezüket kiszabadítva leteríthetnék őket. A számos biztonsági elem miatt az őrök itt nem viselnek lőfegyvert. Ez kizárja azt a nagyon is valós veszélyt, hogy az elítéltek rajtaütnek az őrökön és elveszik a fegyvereiket. Texas történetének legnagyobb börtönlázadása során hét elítélt fegyőröket támadott meg és fegyverezett le. Az akciót kivitelező foglyok közül néhány életfogytig tartó büntetését töltötte. Csak egy pár, kézzel gyártott eszközzel indultak, de sikerült egy kisebb fegyverarzenált begyíjteniük. Fegyverek helyett az NBCI őrei jeladókat viselnek, amelyek minden pillanatban hajszálpontosan követik a tartózkodási helyüket az intézményrendszeren belül. Ennek a csúcstechnikának köszönhetően az őrök teljesen új módon értelmezik a biztonság fogalmát.

Könnygázas konyha
Minden olyan hely, ahol a foglyok gyülekezhetnek, az erőszak gyújtópontjai a börtönökben. Ezért a tervezők óvatosak és tanultak a leckéből, annak érdekében, hogy ez az intézmény kevésbé legyen sebezhető. Egy másik intézményben történt lázadás során például a rabok az étkező felől rohamozták meg a konyhát. Itt azonban ez kivitelezhetetlen. Az ételt olyan kis résen adják ki, hogy senki sem tud átjutni rajta. Ha bármi probléma adódik az ebédlőben, az őrök könynyen úrrá lehetnek rajta. A helységet körülvevő függőhídról tükörablakon keresztül figyelik az eseményeket, és könnygáznyílások is készenlétben állnak egy lázadás esetére.

A falnak is füle van
Kétségtelen, hogy North Branch legnagyobb biztonsági vívmánya a magas szintí megfigyelőrendszerében rejlik. A videokamerák segítségével az őrök nyomon tudják követni az eseményeket. A vezérlőteremből minden egyes kamerát mozgathatnak és kinagyíthatják a képét. Ha pedig úgy gondolják, hogy nem vettek észre valamit, rögtön visszanézhetik a felvételt. Amikor a teljes komplexum elkészül, ötszáz ilyen mindenütt jelenlevő, soha el nem fáradó szem fog folyamatosan figyelni és rögzíteni mindent. Itt még a falnak is füle van. Minden cellához tartozik egy személyhívó, amin keresztül az őr ellenőrizheti, hogy a fogvatartott miben mesterkedik. A rendszert arra is használhatja a személyzet, hogy beszéljenek egymással vagy bejelentéseket tegyenek.

A mindenható őrtorony
A lakóépületek kialakítása mellett van egy még nagyobb feladat. North Branch célja, hogy lehetőséget biztosítson a különösen veszélyes elítélteknek is, hogy kimozduljanak a celláikból, iskolába vagy dolgozni járjanak, és a régi típusú szigorított börtönökhöz képest több időt tölthessenek társaikkal. A több elemből álló akadályrendszer lehetővé teszi, hogy a foglyok elhagyhassák a lakóépületet – a rendszer elemeit a sírített levegővel záródó ajtók összetett hálózata, a magas, rozsdamentes acélkerítések és a szigorúan ellenőrzött kapuk alkotják. Ezeket úgy alakították ki, hogy bárhol is van az elítélt a börtönben, legalább hat akadály legyen közte és a külvilág között. Bárhová is megy a fogvatartott a börtönön belül, vagy közvetlenül a központi őrtoronyból vagy egy kamerán keresztül szemmel tartják. A kiszolgáló épület fölé emelkedik a védelmi rendszer következő szintje, a központi őrtorony. Ebből a biztonságos üvegtoronyból a fegyőrök 360 fokos szögben minden mozgást szemmel tarthatnak. Az üveghomlokzat és panorámakilátás ellenére ez a torony megtámadhatatlan. Az ablakai több mint két és fél centiméter vastagok. Teszt bizonyítja, hogy a rendkívül erős golyóálló üveg elnyeli a lövedék erejét, amit egy katonai kézifegyverből adnak le.

A torony a börtön idegközpontja. Az őrök érintőképernyők segítségével egy ujjmozdulattal ellenőrizni tudják az elítélt környezetét. Mindent beállíthatnak. Tompíthatják, ki- és bekapcsolhatják a fényeket vagy a zuhanyzók vízellátását. A torony még az illemhelyek öblítését is szabályozni tudja, így ez elítéltek egy ellenőrzés során nem tudnak megszabadulni a drogoktól és csempészáruktól. A központi vezérlőtermen túl található az erőd legelrettentőbb fegyvere, a drótkerítés. Két áthatolhatatlan kerítés – a tetejükön szögesdróttal – alkotják ezt a védelmi vonalat.  Egy elektronikus érzékelőkkel ellátott szakaszon borotvaéles, úgynevezett NATO-drótokat fektettek le. A rendszernek ez a két eleme egy több mint másfél kilométer hosszú, áthatolhatatlan akadályt alkot, ami több mint 11 millió éles kis pengéből áll. A drótkerítésnek métere több mint 3000 dollárba került, ami azt jelenti, hogy az egész több mint 5 millió dollárt emésztett fel. A kerítés hegesztett acélhálóból készült. A tetején található NATO-drótokat a Védelmi Minisztérium fejlesztette ki. Nem juthatnak át se felülről, se alulról, se rajta keresztül. A drótkerítéssel North Branch-ben még senki sem próbálkozott. De egy másik marylandi börtönben egy vakmerő elítélt megpróbált átjutni egy hasonló rendszeren. A börtönőröknek le kellett vágniuk a szögesdrótot a kerítésről, és azzal együtt szállították a rabot az orvosi szobába. A sebészek távolították el a drótokat, hogy megmenthessék az életét.  A benn és kinn lakó emberek élete és egy 175 millió dolláros beruházás sorsa függ ennek a különleges építménynek a sikerétől. Ha ez a merész kísérlet beválik, akkor az teljesen átalakítja a legveszélyesebb elítéltek bebörtönzéséről alkotott szemléletet. §

  • Sacramentói szenvedések
    Ez egy szigorított börtön, az ország legkeményebb bínözőinek otthona: az erőszak, szex és bandaháborúk veszélyes és olykor végzetes világa. Az amerikai börtönök lakóinak meg kell tanulniuk eligazodni egy rejtélyes világban, ahol a túlélés sajátos szabályai érvényesülnek. Van egy mondás a sacramentói börtönben: Harcolj, kefélj vagy moss ruhákat. De mert a ruhamosás keféléshez vezet, így csak a harc marad számukra. Ahogy az egyik rab megfogalmazta: ez egy cápákkal teli medence. Itt nincsenek halak, azok nem maradnak életben. Itt csak éles fogú cápák vannak. A szigorított börtönben a tisztelet szigorú törvényei érvényesülnek és minden az etnikai hovatartozás körül forog. A bandák és szövetségek azonos népcsoportokon belül jönnek létre. Ha valaki megszegi ezeket a szabályokat, elbúcsúzhat az életétől. Egy mexikói nem ül le egy feketével közös asztalhoz és eszik együtt vele. Ezt nem teheti meg, mert akkor valaki nagyon megverheti. Olyan szabályok szerint kell élniük, amiket jövetelük előtt alkottak meg.

    A bandák közti háború lehetősége folyamatosan a levegőben lóg, és ha bekövetkezik, senki sem maradhat ki a küzdelemből. Ha az épületet úgy tervezték, hogy teljes ellenőrzést biztosítson, az elítéltek állandóan új módszereket találnak ki, hogy kijátsszák a rendszert. A folyamatos őrizet ellenére drogokkal üzletelnek, bandákba tömörülnek és fegyvereket készítenek.  Az elítéltek a folyamatos elzárás alatt eszközök elképesztő sorát készítik el, szinte a semmiből. A tetováló pisztolyokat drótból és házi készítésí motorokból tákolják össze. A gyújtókészülékeket sós vízből, ólomból és elektromos foglalatból készítik. A fegyvereket, amelyek a túlélés legfontosabb eszközei egy elítélt számára, szinte bármiből képesek előállítani…Az őrök csak a csempészáru töredékét találják meg. A veszélyes alkotóelemek olyan hihetetlen forrásból is származhatnak, mint az alma. Minden egyes fogoly három almát vagy más gyümölcsöt tarthat magánál. Mert tíz alma már pont elég volna arra, hogy bort készítsenek belőlük. Almát, kenyeret, cukrot öntenek össze, ezek megerjednek és bor lesz a végeredmény. Olyan egyszerí eszközöket használnak, amelyek hozzáférhetőekszámukra; szögeket, rudakat, vagy csak egy átlagos tollat. Bármilyen szilárd tárgyból lehet kés: egy öngyújtóból, egy tollból, de még egy fogkefét is veszedelmesen hegyesre tudnak reszelni. Ennek a fegyverkezési versenynek soha nem lesz vége, és gyakran homály fedi egy új fegyver forrását.

    A leggyakoribb hely, ahová az elítéltek elrejtik,a végbelük. Ezt zrityózásnak hívják.Bezárva, és megfosztva mindentől, az elítéltek könnyen kifordulhat-nak magukból. A rabok véleménye szerint negyven százalék körül van a megerőszakolt fogvatartottak száma. Ha csak egyszer is gyengeséget mutat valaki, vége van. Megkéselhetik, megerőszakolhatják, megzsarolhatják és megverhetik. Elveszítheti a tiszteletet. Egyetlen hely marad azok számára, akik elvesztik a megbecsülést. Ez az A részleg. Az A részleg egyfajta védőőrizetként funkcionál. A börtönnek ezt a részét elkülönítették a többi elítélttől. Itt biztonságban vannak. Benn azonban, csak a szégyen udvaraként emlegetik. A pedofileknek és a korábbi rendőröknek – akiket nem tolerálnak – itt kell meghúzódniuk. Sokaknak a szégyen és a védőőrizet nem lehetőség, hanem az utolsó esélyük. Azért jöttek ide, hogy mentsék az életüket. Hisz ha ellenük fordult a bandájuk, az odaát a biztos halált jelentette volna a számukra.

  • A körletek
    Ahelyett, hogy ez elítélteket egy nagy épületben tartanák, négy külön helyen szállásolják el őket. &Iacutegy jobban szemmel tarthatók és csökken az erőszak lehetősége is. North Branch mindegyik lakóépületének négy szárnya lesz ez alapján. Az egyes körletek két vezérlőterme két szárny ellenőrzéséért lesz felelős. Az egyes és kettes épület lesz a legszigorúbban ellenőrzött. A hármas és négyes több mozgást biztosít azoknak a lakóknak, akik kiérdemlik ezt a kiváltságot. A lakóépületek külső és belső falát acélrácsokkal és rudakkal megerősített betonból építik. Több kilométernyi vezetéket és csőhálózatot fektettek le a körletek betonalapjaiba, így a rabok nem tehetnek kárt bennük. 2007-re, amikor ez a különleges börtön teljesen elkészül, a kivitelezők annyi betont fognak felhasználni, amennyi teljesen megtöltene kétezer teherautót.