A dinók félúton vannak a modern hüllők és emlősök között

Dinoszauruszok csontjának vizsgálatával, valamint a meleg- és hidegvérí állatok metabolizmusának összehasonlításával arra a következtetésre jutottak amerikai kutatók, hogy az őslények e két állatcsoport között helyezkedtek el.

A melegvérí állatoknak, mint az emlősöknek és a madaraknak nagyon sok tápanyagra van szükségük ahhoz, hogy energiával lássák el a testüket, és fenn tudják tartani magasabb testhőmérsékletüket. A hidegvéríeknek nincs szükségük ilyesmire.
Az &Uacutej-Mexikói Egyetem munkatársai 381 különböző fajt vizsgáltak meg, köztük 21 dinoszauruszt. A csontokban is vannak növekedési gyírík, mint a fákban, és a különböző korú dinók csontjait összehasonlítva az őslénykutatók meg tudták állapítani, hogy életük során milyen gyorsan növekedtek.
John Grady és kollégái a növekedési rátából következtettek az őslények metabolizmusának míködésére, és arra jöttek rá, hogy valahol félúton vannak a modern hüllők és az emlősök között. Kutatásuk alapján nemcsak a dinók, hanem számos más, ma élő állat is ebbe a köztes kategóriába tartozik.