Nem ciripelnek többé hawaii-n a tücskök

A Hawaii-n élő tücskök hím egyedei elvesztették ciripelő képességüket. A változással a paraziták támadását próbálták megelőzni.

A módosulás alig húsz generáció alatt ment végbe, vagyis az emberek számára is észlelhető időtartam alatt. Ez a felfedezés azért fontos, mert így meg tudjuk figyelni a konvergens evolúciót, amikor különböző csoportok egymástól függetlenül ugyanazt a tulajdonságot fejlesztik ki, a jelenséget ugyanis több szigeten is megfigyelték.
A tücskök szárnyaik összedörzsölésével adják ki a ciripelő hangot, ezzel kápráztatva el a nőstényeket, vagyis a szaporodáshoz szükséges.
Hawaii-n azonban a ciripelés a halálos parazitákat is vonzotta. Az Ormia ochracea a tücsökbe ültette lárváit, azok a testben fejlődtek ki, egy hét alatt megölve a tücsköt.
Egyik faj sem őshonos a szigeteken, az elmúlt évszázad végén kerültek oda. A tücskök valószíníleg Óceániából, a parazita pedig az amerikai kontinensről.
A mutációval megváltozott a tücskök szárnyának alakja, amellyel már képtelenek hangot kiadni. Az alig húsz generáció alatt bekövetkezett változás nagyon gyorsnak számít az evolúcióban. Először Kauai szigeten vették észre 2003-ban, hogy a hím tücskök 95 százaléka nem ciripel. Két évvel később már Oahu szigeten is ez volt a helyzet, amely 101 kilométerre van Kauaitól.
Az érdekesség az, hogy a tücsköket megvizsgálva kiderült, hogy egymástól teljesen független mutáció következett be a két szigeten. Az Oahu szigeti tücskök szárnya más formájú lett a ciripelő tulajdonság elvesztésekor, mint a Kauai szigeten élő tücsköké. A kutatók genetikai vizsgálattal is bizonyították feltevéseiket.