Pecsétet találtak a keresztes háborúk idejéből

A keresztes háborúk idejéből származó ritka kolostori ólompecsétet fedeztek fel Jeruzsálemben – jelentette be az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA).

A pecsétet, amelyet egykor a kappadókiai Szent Szabbász (439-532) által alapított kolostor használt másfél évvel ezelőtt tárták fel a Jeruzsálem délnyugati részén lévő Bayit VeGan negyedben, ám csak a közelmúltban sikerült azonosítani pontos eredetét.
Az ásatások során egyszer csak egy ritka, a keresztes háborúk idejéből való ólompecsét került a felszínre. A Szentföld és a kereszténység történetében játszott fontos szerepe ellenére ez az első alkalom, hogy Szent Szabbászhoz köthető pecsétet találtak a régészek.
A 800 éves lelet kitínő állapotban van. Egyik oldalán egy szakállas szent látható, aki himationt visel – ez egy felső ruhadarab volt a régi görögöknél –, jobb kezében keresztet, a balban az evangélium egy példányát tartja.
A körülötte lévő görög feliratból kiderül, hogy a férfi Szent Szabbász, míg a pecsét másik oldalán futó hosszabb görög szöveg felfedi, hogy ez Szent Szabbász lavrájának pecsétje. A lavra a legnagyobb, legjelentősebb ortodox férfi kolostorok elnevezése.
A fémpecséttel (latinul bullával) óvták a leveleket az illetéktelen kezektől. “A keresztes háborúk idején a Szent Szabbász kolostornak fontos szerepe volt a Jeruzsálemi Királyság ügyeiben, és közeli kapcsolatot ápolt az uralkodócsaláddal” – mondta Robert Kool, az IAA munkatársa. A kolostornak számos birtoka volt és a pecsétet rejtő tanya is valószíníleg a tulajdonát képezte.
Szabbász, akit halála után szentté avattak, jó néhány kolostort alapított élete során, ám fő míve a jeruzsálemi Kidron völgyére néző Szent Szabbász-kolostor.