Szélmalomharc egyetlen tenyéren

„A baktériumok 99%-át elpusztítja!” Ezt a mondatot sokszor hallhatjuk-láthatjuk a különböző folyékony szappant áruló cégek reklámjaiban. De vajon mennyi igaz ebből? Erre próbált kézzel fogható bizonyítékot szolgáltatni egy fiatal mikrobiológus.

A tenyéren élő baktériumokat Lydia-Marié Joubert, a Stanford Egyetem elektron mikroszkóp szakembere próbálta szemléletesebbé tenni.
Az elkészült kép ihletét egy Wales-i túra közben kapta, amikor az egyik kertben sétálgatva egy hatalmas kezet ábrázoló szobrot talált. A szobrot lefotózta, majd a számítógépen a digitális felvételt beborította egy mikroszkóp alatt látható ábrával. A fényképen látható baktériumok 400-szoros nagyításban vannak és fluoreszcens anyaggal jelölte meg őket. Ez azt jelenti, hogy a kórokozókba olyan világító színanyagokat juttatott, amelyek fény hatására aktiválódnak. Mivel az életben lévő és elpusztult baktériumok tulajdonságai sok szempontból különböznek, az élő és a halott élőlényeket különböző színekkel, zölddel és vörössel tette még látványosabbá.
Az elkészült felvétel díjat is nyert a National Science Foudation és Science Magazine szervezésében megrendezésre került „SciVis” (Scienific Visualization) versenyen.
Az illusztráción jól látszik, hogy a baktériumok mekkora tömegével élnek a tenyerünkön, szinte egybefüggő réteget, úgynevezett biofilmet alkotnak. Ennek egyik oka az antibiotikumokkal, antibakteriális és mindenféle növényvédő szerekkel szembeni nagyobb ellenállása a kórokozóknak. A különböző rezisztenciák kialakulásához, pedig az ész nélkül használt mindenféle higiéniás anyagok használatával mi is nagyban hozzájárulunk.
Joubert állítása szerint „Hiába törekszik az ember arra, hogy ellenőrzése alatt tartsa a mikrobákat, azok továbbra is élik életüket és uralkodnak a Földön.”
A képen: Lydia-Marié Joubert felvétele a tenyéren élő baktériumokról. (A zöld az élő, a piros szín a halott baktériumokat mutatja)