2013 legérdekesebb új fajai

Az IISE minden évben elkészíti az előző évben felfedezett legérdekesebb fajok top tízes listáját. Az idei felhozatalban óriások és apróságok, növények, állatok és baktériumok is értek el helyezést.

Minden évben május 22-én hozza nyilvánosságra az „&Uacutej fajok Top 10” listáját az IISE (International Institute for Species Exploration), az ESF Nemzetközi Fajfelfedezési Intézete. Az időpontot Carl Linné, neves svéd botanikus születésnapja előtti napra teszik, ezzel is tisztelegve a modern taxonómia atyja előtt. Idén mintegy 18 000 új faj közül kellett kiválasztani a legkülönlegesebbeket.
A legérdekesebb új fajok között található az Olinguoto (Bassaricyon neblina), aki leginkább egy karcsú macska és egy tágra nyílt szemí medve keresztezésének tínik. Az Andok hegyeinek fáin élő ragadozó további érdekessége, hogy ez az első a nyugati féltekén lévő húsevő emlős, amit az elmúlt 35 év óta leírtak.
Nagy megdöbbenést keltett az antarktiszi gleccserek alján élő, 5 mm-es tengeri rózsa (Edwardsiella andrillae), az egysejtí létére 5 centiméteresre is megnövő, Földközi-tengerben élő protiszta (Spiculosiphon oceana) valamint a teljes sötétségben, 900 méter mélyen élő teljesen átlátszó csiga is (Zospeum tholussum), amit a horvátországi barlangokban találtak.
A tökéletes rejtőzködés megtestesítőjeként a listára került a levélfarkú gekkó (Saltuarius eximius), aminek széles farka a beolvadást segíti Ausztrália északkeleti esőerdőinek sziklás talaján. Kissé bizarr kinézetí lények is akadtak a díjazottak között, mint amilyen a csontváz garnéla (Liropus minusculus), ami a Dél-Kalifornia partok aprócska lakója.
Az steril szobák környezetében is túlélő mikroba (Tersicoccus phoenicis) komoly veszélyt jelenthet az írutazások során, míg a Csingilingről elnevezett parazita darázs (Tinkerbella nana), a maga 250 mikrométerével a legkisebb rovarok közé tartozik. 
Az aprók között találtak még egy olyan penészfajt Tunézia talajában (Penicillium vanoranjei), ami különleges felépítésének köszönhetően képes átvészelni az aszályos időszakot, míg az óriások közül egy thaiföldi sárkányfa került elő (Dracaena kaweesakii), ami kardszerí leveleivel és gyönyörí, krémszíní virágaival érdemelte ki a helyezést.