Gyorsan olvad az egyik legnagyobb jégsapka

Az alig egy hónapja pályára állt Sentinel míhold az egyik legnagyobb sarki jégsapka gyorsuló olvadását mutatta ki első, Brüsszelben nyilvánosságra hozott felvételein.

A norvégiai Svalbard szigetcsoport Austfonna neví jégsapkája 8 ezer négyzetkilométert borít, és az utóbbi években viszonylag stabil volt. A legfrissebb míholdfelvételeken viszont látszik, hogy felgyorsult az olvadás a jégsapka Barents-tengeri fő gleccserén.
A míhold még nem lépett teljesen üzembe, de kisebb feladatokat, megfigyelést már most is el tud látni. Az Európai Bizottság szakemberei csütörtökön mutatták be, mi mindenre használható a Sentinel, főleg a sarkvidékek kutatásának szempontjából. A radar ezekben a régiókban igen hasznos: az időjárási viszonyoktól függetlenül, még a sarkvidéki tél sötétjében is vizsgálhatja a felszínt.
A kutatók gyanították, hogy az Austfonna-jégsapka lényegesen több jeget veszít nagy, tengerbe hajló gleccserén, ezért kérték, hogy a Sentinel-1a készítsen róla néhány fotót. Noha a jégsapkát sokféle míhold adatai alapján nyomon követték, a Sentinel képeiről világossá vált, hogy a gleccser az utóbbi két-három évben tízszer olyan gyorsan halad, mint ahogy korábban mérték.
A gleccser sebességét annak alapján becsülik meg, hogy mekkora utat tesz meg adott idő alatt egy jellegzetes vonása, például egy szakadéka.
A Föld jégsapkái azért váltak központi kutatási kérdéssé, mert jelenleg ezek mennek keresztül a legnagyobb változáson. A jégsapkák és gleccsereik azért fontosak, mert bár a világ jegének kevesebb mint 1 százalékát tartalmazzák, a jégolvadás okozta tengerszint-emelkedés 50 százaléka ezekből származik.