Csak az emberek 2%-a tud egyszerre több dologra figyelni

Többnyire úgy tartják, hogy a nők jobbak a multitaszkingban, mint a férfiak: egyszerre tudnak odafigyelni a főzésre, a gyerekre, a rádiómísorra, és lehet, hogy közben még telefonálnak is.

Egy új kutatás kiderítette, hogy valódi multitaszkingra csak az emberek 2 százaléka képes. Egy korábbi tanulmány szerint azok, akik vezetés közben a telefonjukat nyomkodják, legalább olyan rosszul és veszélyesen vezetnek, mint egy részeg. David Strayer, a mostani kutatás vezetője meg volt róla győződve, hogy természeti törvény, hogy az emberek rosszak a multitaszkingban, de egy nap egy nő meggyőzte az ellenkezőjéről – pontosabban arról, hogy vannak kivételek. A Cassie álneví alanyról kiderült, hogy minél több feladatot kapott, annál jobban boldogult velük.
Cassie az emberiség azon 2 százalékához tartozik, akik szimultán több dolgot tudnak csinálni, méghozzá nagyon jól. Strayer az ilyen személyeket supertaskernek hívja. A kutatók most próbálják megfejteni, hogy milyen agyi sajátosságtól lehet valakiből supertasker.
A cikk legérdekesebb része, amikor Strayer kifejti, hogy azok, akik jónak hiszik magukat multitaszkingban, általában nem azok. Strayer több száz személyt kért arra, hogy értékeljék a saját multitaszking-képességeiket, de a teszteken – érdekes módon – mindig fordított arányosság volt a bevallott képességek és a nyújtott teljesítmény között. Ez nem hazugság volt az alanyok részéről, hanem önbecsapás.