Hogyan élték túl a madarak a dinoszauruszok korát?

Egy új tanulmány kiderítette, hogy a madaraknak úgy sikerült túlélni a tömeges pusztulást, hogy már jóval korábban elkezdett csökkenni a méretük. Stephen Brusatte, a University of Edinburgh paleontológus kutatásai szerint évmilliókig tartott a folyamat.

A dinoszauruszok eleinte apró testíek voltak, 230 millió évvel ezelőtt a legtöbbjük 10-35 kilogramm közötti lehetett, nagyjából harmincmillió év kellett ahhoz, hogy egyes fajok elérjék a tízezer kilogrammos súlyt. További évmilliók elteltével megjelentek az olyan fajok, mint az Argentinosaurus, amelynek hossza elérte a 35 métert, súlya pedig a 90 ezer kilogrammot.
A dinoszauruszok nagy része egyre nagyobb lett az évmilliók alatt, egy csoportjuk azonban kicsi maradt, ezek voltak a tollas dinoszauruszok, amelyeknek egyik legismertebb faja a Velociraptor. Roger Benson, az Oxford paleontológusa összesen 426 különböző fajt vizsgált meg annak érdekében, hogy kiderítse a dinoszauruszok méretváltozásának okát.
Kiderült, hogy a dinoszauruszok evolúciójának kezdetére tehető a gyors növekedés, utána majdnem mindegyiknél lelassult a folyamat. A legtöbb nagyra nőtt dinoszaurusz aztán úgy is maradt, kivétel a Maniraptorák, ahová a madarak tartoznak.
A dinoszauruszokat kipusztító aszteroida becsapódásakor csak ezek az egy kilogramm körüli maniraptorák élték túl. Valószíníleg azért, mert kicsi testükkel sokkal gyorsabban tudtak alkalmazkodni a gyorsan változó viszonyokhoz. A nagytestí dinoszauruszoknak esélye sem volt erre.