Szemét borítja a tenger fenekét

Harminckét helyen vizsgálta meg egy nemzetközi kutatócsoport a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán Európát övező részén a tengerfeneket, és kivétel nélkül mindenhol szilárd hulladékokat találtak.

A kutatók hatszáz kép- és videófelvételt készítettek és hálófogások tartalmát elemezték. A sekély partmenti sávokban éppúgy találtak szemetet, mint a 4500 méter mély tengeri árkokban és a szárazföldtől 2000 kilométer távolságban lévő közép-atlanti mederben. A legnagyobb szemétsíríség a tengerárkokban volt, így például a portugál partok közelében húzódó Lisszaboni-kanyonban.
A talált hulladék legnagyobb részét, mintegy 41 százalékát a míanyag tárgyak – elsősorban palackok és zacskók – tették ki, további egyharmadát halászati hulladékok adták, de találtak üveg-, fém-, fa- és papírhulladékot, sőt kerámiatárgyakat és azonosíthatatlan objektumokat is.
A kutatókat meglepte a szemét elterjedtsége, amelyet komoly, beavatkozást követelő globális problémának neveztek. A mélytenger nagy része még ismeretlen a kutatók előtt, ők is számos helyet elsőként vizsgáltak.
Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) egyik jelentése szerint évente mintegy 6,4 millió tonna hulladék jut a tengerekbe. Ez több szempontból is környezeti veszélyeket rejt: az állatok – különösen a tengeri emlősök, a teknősök és a madarak – el is pusztulhatnak, ha megeszik a hulladékot vagy belegabalyodnak. Mérgező anyagok is bejuthatnak így a vízbe, a hulladék továbbá elősegítheti tájidegen fajok elszaporodását is.