IX. Erik svéd király csontjait vizsgálják

A középkori svéd király, a meggyilkolása után szentté avatott IX. Erik csontjait vizsgálja az Uppsalai Egyetem kutatócsoportja.

A kutatók kinyitották azt az aranyozott dobozt, amelyben az 1160-ban megölt király koponyáját és csontjait őrzik. Kivették belőle a legrégibb ismert svéd királyi koronát is, hogy első alkalommal tekinthesse meg a nagyközönség.
Kevés az ismeret IX. Erikről, a kutatók ezért úgy vélik, a csontok DNS-vizsgálatával és röntgenezésével többet tudhatnak meg az uralkodó származásáról. Egyes források szerint a király apja angol lehetett, való igaz, hogy a térség egyházainak voltak angol kapcsolatai abban az időben.
A tudósok remélik, arról is szerezhetnek információt, mit evett a király és szenvedett-e betegségekben. A legendák úgy szólnak, hogy IX. Eriket lefejezték, halála után pedig csodák történtek. Meggyilkolása helyszínén épült fel később az uppsalai katedrális, hogy az uralkodó földi maradványait őrizze.
Az aranyozott dobozt korábban többször is felnyitották, ám most először végzik el a csontok genetikai és röntgenvizsgálatát. A koronát sem tárták eddig a nagyközönség elé. A 14. században néhány csontot kivettek a dobozból és magánszemélyeknek, illetve más templomoknak adták őket.