Inka templomot találtak Limában

Belga régészek ritka falfestményekkel díszített inka templomot fedeztek fel Limától délre. A festményekkel díszített falak között értékes áldozati ajándékokat is találtak.

Az eddig felderítetlen épület a fővárostól 25 kilométerre délre elterülő, 465 hektáros Pachacamas ásatáson áll – olvasható a Brüsszeli Szabadegyetem közleményében. A területen a lima, wari, ichma és inka civilizációk nyomai találhatók. Ez a térség volt Peru központi partvidékének legfontosabb szertartáshelye.
A falfestményeknek egyelőre csak néhány motívumát tudták azonosítani – magyarázta Kusi Colonna-Preti, a kutatócsoport egyik vezetője. „A vörös, sárga, fekete, kék és zöld színeket gyakran több rétegben vitték fel, a földrengések azonban súlyosan károsították a szerkezetet” – magyarázta a kutató.
A templom padlójára helyezett áldozati ajándékok az Andok különböző régióiból származtak. Ékszereket, papagájtollakat, különböző alakú, hegyekből származó fekete köveket, kagylókat és inka edényeket hordtak a szent helyre az egykori zarándokok.
A kutatók szerint a lelet bizonyítja, hogy az inkák idején a hívők távoli vidékekről is érkeztek a templomba. A nagyszámú és értékes tárgy jelenlétét az magyarázhatja, hogy a páratlan felajánlást a templom rituális elhagyása alkalmából tették az 1533-as spanyol hódítás után. „Erre utal, hogy koloniális stílusú üveggyöngyöket is felfedeztünk az ajándékok között” – mondta Peter Eeckout, a kutatócsoport másik vezetője.