Megtalálták a növényevők egyik ősét

Kanadai tudósok felfedezték a növényevő állatok egyik legrégibb ismert ősét, amelyet az Eocasea martini névre kereszteltek.

Az alig húszcentis állatka maradványai 300 millió évesek, ez az állat lehet az első ismert láncszem a húsevő és növényevő állatok között.
Az állat az emlősszerí hüllők közé tartozik. A Kansasban talált kövületek koponyatöredékből, majdnem teljes gerincből, medencecsontból és egy hátsó végtagból állnak.
Az új kutatás bemutatta, hogy fejlődtek ki a ragadozókból a növényevők, ami a földi életben nagy változást hozott. A szárazföldi gerincesek előtt először ekkor nyílt meg a kontinensek növényvilága, mint hatalmas táplálékforrás. Ezután válhattak a növényevő állatok a ragadozók legfőbb táplálékává.
Az Eocasea majdnem 80 millió évvel a dinoszauruszok előtt élt. Húsevő volt, rovarokat és más kis állatokat evett. Ez lehetett az első állat annak a folyamatnak az elején, amely a sok növényevőből és az általuk fenntartott, egyre kisebb számú ragadozóból álló földi ökoszisztémát eredményezte.