&Uacutej írszondát épít a NASA

A NASA új írszondát épít a 2016-ban induló, aszteroidát feltérképező Osiris Rex misszióhoz.

Az építkezést hamarosan megkezdik, A NASA és külső szervezetek szakértői nemrég döntöttek az írszonda tudományos felszereltségéről és a starthelyről, a gyártást a Lockheed Martin végzi.
Az egymilliárd dollárba kerülő Osiris Rex misszió 2016 őszén indulhat, és 2018-ban érheti el a Bennu beceneví, 1999 RQ36 katalógusjelí, 500 méter átmérőjí aszteroidát. Ezután öt tudományos míszerrel feltérképezik az égitest felszínét. Az írhajó 2023-ban visszatér a Földre, a fedélzetén 60 grammnyi mintával; a NASA reméli, hogy így többet tudhatunk meg a Naprendszer és az élet keletkezéséről.
A kisbolygó 2182-ben komoly veszélyt jelenthet a Földre, még így is, hogy az összeütközés esélye csupán 1 az 1800-hoz. A NASA az emberiség számára legveszélyesebb aszteroidaként tartja számon a Bennut.
A NASA írhivatal úgy tervezi, hogy a küldetés után befognak egy aszteroidát és a Hold pályájára állítják. Akkor asztronauták is landolhatnának rajta, legkorábban 2025-ben. Ha a küldetés sikerül, másodszor is landolhat egy írszonda egy aszteroidán. Először 2005-ben volt példa hasonlóra, amikor a japán Hajabusza írszonda hajtott végre ilyen manővert. Az első talajmintákat egy aszteroidáról 2010-ben gyíjtötték be.