Sikerült visszanöveszteni egy egér egyik szervét

Az Edinburgh-i Egyetem kutatóinak először sikerült egy élő emlős állat szervét teljes mértékben visszanöveszteni. Van rá esély, hogy hamarosan akár embereken is alkalmazható lesz a módszer.

A visszanövesztett szerv az immunrendszer öregkori gyengüléséért felelős timusz, azaz a csecsemőmirigy volt, a kísérleti állat pedig egy nagyon öreg egér. A kutatóknak sikerült elérniük, hogy majdnem teljesen visszafordítsák a csecsemőmirigy öregedéssel járó zsugorodását. És azt is elérték, hogy a szerv funkcionálisan helyreálljon: nagyobb mértékben kezdte termelni a T-limfocitákat. Ami azért jó, mert ezekkel az immunsejtekkel védekezik a szervezet a fertőzések ellen.
A regenerált timusz hasonlóságot mutatott a fiatalabb egerekével, és méretében is kétszeresére nőtt a nem kezelt egerek csecsemőmirigyéhez képest. Azt ugyan még nem sikerült egyértelmíen megállapítaniuk, hogy az egér immunrendszere később tényleg visszaerősödött-e a korábbi szintre, de már az áttörésnek számít, hogy a szervet újra tudták növeszteni.