Óceánt találtak a Szaturnusz holdján

A bolygót kutató tudósok bejelentették, hogy Szaturnusz Enceladus neví holdjának a jégkérge alatt hatalmas kiterjedésí, 8-10 km mély, folyékony vízből álló óceán terül el. Az új kutatások megerősítik annak a lehetőségét, hogy akár életre is alkalmas lehet.

Az óceán feletti jégpáncél körülbelül 30-40 kilométer vastag, mivel a hold felszíni hőmérséklete körülbelül mínusz 180 Celsius fokos, de ez alatt a felszín alatt folyékony víz található. A víz pedig sziklás talajjal érintkezhet, amiből azt gyanítják, hogy a földihez hasonló élet kialakulása is lehetséges lenne itt. A tudósok szerint a legfontosabb következtetés, hogy a világírben akár teljesen váratlan helyeken is felbukkanhat életre alkalmas terület. &Uacutegy vélik, legalább akkora területet foglal el az óceán, mint a Felső-tó (Lake Superior), ami a Nagy Tavak öt tavából a legnagyobb, de ennél sokkal mélyebb, ezért sokkal több víz lehet benne.
A Szaturnusz holdjának déli sarkán található gejzírekből jégdarabok és óriási vízgőzfelhők törnek fel, így sikerült rátalálni a nagy mennyiségí vízre.
A NASA által közreadott képeket a Szaturnusz körül keringő Cassini amerikai írszonda készítette a az Enceladus jéggel és a jégmezőben kráterekkel borított felszínéről.