Károsodhat az írhajósok szíve gravitáció nélkül

A kutatók rájöttek, hogy a hosszú ideig az írben tartózkodók írhajósok szíve gömbölyí lesz. Nem míködik olyan erősen az írben, ami az izmok sorvadásához is vezethet.

James Thomas, a NASA szív- és érrendszeri specialistája szerint ennek komoly következményei lehetnek akkor, amikor az írhajósok visszatérnek a Földre. Visszatérésük után sok írhajós szédül vagy ájul el hirtelen vérnyomáscsökkenés miatt. Jelenleg arra próbálnak rájönni, hogyan csökkenthetik ennek veszélyét, vannak-e olyan intézkedések, amelyekkel megakadályozható a károsodás. A kutatásban tizenkét írhajóst képeztek ki arra, hogy a Nemzetközi &#368rállomáson hogyan tudják saját szívmíködésüket vizsgálni. A kapott eredmények megegyeztek azzal, amire számítottak a matematikai számítások alapján.
A pontos előrejelzések azt is jelentik, hogy a Földön is használhatják ezt a módszert, vagyis előre tudják jelezni, hogyan viselkedik a szív különböző stresszhatásokra. A kutatócsoport most általános modellt próbál felállítani a vérerekkel, magas vérnyomással kapcsolatos szívbetegségekre és megpróbálják szimulálni a betegség lefolyását.
Az írhajósok szíve újra felveszi eredeti formáját, miután visszatértek a Földre. A hosszútávú hatások egyelőre nem ismertek, de annyit sejtenek, hogy kevésbé hatékony a hosszú ideig gravitáció nélküli állapotnak kitett szív míködése.