Elkészült az első 3D koponyaimplantátum

3D nyomtatott koponyaimplantátumot ültettek be egy nő feje tetejére. A 22 éves holland olyan krónikus csontbetegségben szenvedett, amilyen 1,5 centiméterről 5 centiméterre vastagította a koponyáját, ami korlátozott látást és fejfájásokat okozott neki.

A mítétet az utrechti University Medical Centre  idegsebészei hajtották végre: ez az első sikeres 3D nyomtatott koponyabeültetés, amit nem dobott ki a páciens immunrendszere. A mítétet egy hónapja végezték, de a kórház csak most hozta nyilvánosságra A Bon Verweij által vezetett mítét 23 óráig tartott. A páciens koponyája már annyira vastag volt, hogy enélkül súlyos agykárosodást szenvedett, és a közeljövőben meghalt volna.  
A koponyát speciálisan a betegre szabták, tartós míanyagból készült. A mítét óta visszanyerte rendes látását, tünetmentes, és már dolgozik. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a míanyagot ki kell-e cserélni a későbbiekben. 
A kutatóknak már van gyakorlatuk 3D rekonstrukciókban, ilyen hatalmas implantátumot azonban még sosem építettek be. Azt remélik, hogy a későbbiekben akár koponyasérüléseket is javíthatnak majd ezzel a technikával.