Kína atomreaktorokat fejleszt

Kínában országszerte 28 hagyományos atomreaktor felépítése van folyamatban, az ország eközben az urán helyett tóriumot használó reaktorok fejlesztését is felgyorsítja.

Az ország eredeti terve az volt, hogy 25 év alatt megépíti az első tóriumos reaktort, a sanghaji kutatóknak azonban nemrég megmondták, hogy 10 éven belül el kell készülni egy teljesen míködőképes erőmível. 
A sietség oka, hogy a tórium tiszának minősül abban az értelemben, hogy nem tudnak belőle fegyvert készíteni, mint az atombombák alapanyagait szolgáltató uránból (pontosabban a melléktermékként keletkező plutóniumból). Kína a becslések szerint akkora tóriumkészlettel rendelkezik, amely húszezer évig kielégítené az energiaigényét.
A kínai projektet a Sanghaji Atomfizikai Intézet 140 tudósával indították el, de már az eredeti tervek szerint is jövőre 750 főre növelték volna a fejlesztőcsoportot. Ezeket a terveket, úgy tínik, kicsit át kell majd írni, ha időben akarnak végezni a reaktor felépítésével. A kínaiak egyébként a sóolvadékos megoldással kísérleteznek. Nyugati laborokban is zajlanak kísérletek, de ott az urán alapú reaktorokban használt vizes technológiát alkalmazzák. 
Mindenki abban reménykedik, hogy a tóriummal olyan tiszta és kisebb méretí, a felhasználók közelében telepített reaktorokat tudnak majd építeni, amelyekkel egy város vagy egy ipari üzem energiaellátását tudják majd biztosítani.