Az írből szereznének napenergiát az amerikaiak

Az olajár növekedése arra készteti a Pentagont, hogy alternatív energiahordozók után nézzen, mivel Amerikában a katonaság a legnagyobb üzemanyag fogyasztó.

Az Egyesült &Aacutellamok Haditengerészeti Kutató Laboratóriuma (NRL) olyan megoldást épít, amellyel az írben begyíjtik a napenergiát, és azt továbbítják a földi eszközökre. Az írbéli utántöltéssel többé nem kell majd üzemanyagszállítókat küldeni a veszélyes területekre, és hosszabb küldetéseket tudnak tervezni, mert a jármíveknek nem kell visszatérniük a bázisra tankolni.
Az NLR két prototípust próbált ki, amelyek réteges modulokból állnak. Az egyikben egy fotovoltaikus réteg gyíjti be a napsugarak energiáját, a középső konvertálja át rádióhullámmá, az alján elhelyezett antenna pedig továbbítja azt a földi célpont irányába. A modulokat írbéli robotokkal akarják összekapcsolni, hogy végül egy körülbelül 1 kilométer átmérőjí óriási naperőmívet kapjanak. A másik típus nyitott szerkezetí, amellyel koncentrálni tudják a napfényt, és ezáltal nagyobb hatásfokot érnek el.
Az írbéli kollektorok több energiát gyíjtenek be, mint a földi telepítésíek, mert folyamatosan míködnek, az időjárástól függetlenül. Magáncégek is érdeklődnek az írbéli áramtermelés iránt: egy kaliforniai energiacégnek már szerződése van arra, hogy a Solaren neví cégtől 2016-ban írbéli áramot venne át, a japán Shimizu pedig egy 17 ezer kilométer hosszú áramtermelő sávot építene ki a Hold egyenlítője körül, hogy befogja a Nap erejét.