Daganat nyomait találták egy 3000 éves leletben

Régészek egy 3000 éves leletben találták meg a világ legrégebbi rákos megbetegedésének nyomait, ami bizonyíték lehet arra, hogy a rák mégsem a modern kor betegsége.

A tanulmány szerint a mai Szudán területén élt fiatal férfinak áttételes rákja volt, amely egy rosszindulatú tumorból kiindulva teste nagy részére átterjedt. A csontvázat a brit Durham Egyetem posztdoktori képzésen részt vevő hallhatója fedezte fel 2013-ban.
Mivel a régészeti leletekben alig találnak rákra utaló nyomokat, szemben más betegségek nyomaival, a tudósok a rákot a modern életmóddal és az emberek megnövekedett átlagéletkorával hozzák összefüggésbe. Emiatt nagyon jelentős a szudáni lehet, hiszen éppen azt bizonyítja, hogy a rák már az ókorban is előfordult.    
A Durham Egyetem és a British Museum kutatói abban reménykednek, hogy sikerült megismerniük az ókori rák kiváltó okait, és megismerhetik a betegség evolúcióját. Ha egy leletben ki tudják mutatni a rákot, akkor DNS-elemzéssel a betegséget okozó esetleges genetikai elváltozásokra is fényt tudnak deríteni. 
Eddig csak egy bizonyított és két feltételezett példát találtak áttételes rákra az időszámítás előtti első évezredet megelőző korból. Ezeket a leleteket azonban nem tudják részletesebben kivizsgálni, mert csak a koponyákat gyíjtötték be.