&Uacutej eszközzel mérhető a sugárzás

A Michigani Egyetem kutatóinak hordozható detektorával olcsón kimutatható a radioaktív sugárzás. Az efféle készülékek előállítása nehézkes, és emiatt igen sokba kerülnek.

Az egyetem Polaris-H sugárzásmérője százezer dollárnál olcsóbban megépíthető és a fejlesztők a hivatalos sajtóközleményben is megjegyezték, hogy a hasonló berendezések általában kétszer ennyibe kerülnek.
A Polaris-H használatához az operátor elhelyezi a készülék kameráját a megfigyelni kívánt területen, bekapcsolja, majd távozik. A rendszer ezután felméri a sugárzási pontokat és azonosítja a radioaktív elemeket. A Polaris-H egy 4,5 méteres kábellel kapcsolódik egy érintőképernyőhöz, amivel a kamerát irányítani lehet. A fertőzött terület sugárzástérképe távvezérléssel készíthető el.
Más detektorokkal szemben a Polaris-H szobahőmérsékleten is jól míködik. A hagyományos sugárzásmérőkhöz általában lefagyasztott komponenseket használnak.
Egyes atomerőmívekben már most is használják a Polaris-H technológiát, mivel jól használható vészhelyzetekben a radioaktív sugárzás feltérképezésére.