Vérvizsgálattal kimutatható az Alzheimer

Egy új amerikai vizsgálat szerint a vérzsír szintjéből 90 százalékos pontossággal ki lehet mutatni az Alzheimer-kór három éven belül várható kialakulását.

A nagyjából 44 millió embert érintő demencia egyre elterjedtebb, 2050-re a betegek száma várhatóan megháromszorozódik. Az Alzheimer-kór már több mint egy évtizeddel a tünetek megjelenése előtt megtámadja az agyat.
Az orvosok szerint a gyógyszeres terápiák azért sikertelenek, mert a betegeket túl későn kezdik kezeln, ezért igen lényeges, hogy a kockázatot előre jelző tesztet dolgozzanak ki.
A Washington állambeli Georgetown Egyetem tudósai egy öt éven át tartó vizsgálat elején 525, hetven éven felüli önkéntestől vettek vérmintát. Három évvel később kiválasztották közülük azt az 53-at, akiknél Alzheimer-kór vagy enyhe kognitív zavar alakult ki, és összehasonlították a leleteiket 53 olyan résztvevőével, akik továbbra is teljes mentális egészségnek örvendtek. Az enyhe kognitív zavar az idős embereknél a gondolkodási képességek és a memória gyakran fellépő nehézségeit takarja.
A két csoport leletei között különbséget találtak tíz lipid, vagyis zsír szintjében. Amikor a többi vérmintát is elemezték, a tíz lipid értéke előre jelezhette, mekkora eséllyel lépnek fel a páciensnél mentális zavarok a következő években.
Howard Federoff, a Georgtown Egyetem Orvosi Karának neurológusa szerint óriási az igény a tesztre, ám mielőtt a klinikai gyakorlatban használatba vehetnék, nagyobb létszámú vizsgálatoknak kell igazolni az eredményeket. Egyelőre annyit tudnak, hogy három évvel jelezhető előre a demencia, jelenleg azonban azt kutatják, korábban is kimutatja-e a teszt a kórt.