Hachapuri

Régi-új nevet tanulunk. Ez a hachapuri, Grúzia leghíresebb nemzeti ételének, a sajttal, tojással és más hozzávalókkal is töltött, kelesztett, nyitott grúz pitének a neve. Az IPM étteremkritikája.

A hegyekkel szabdalt, tengerre nyitott Grúzia számos, jól megkülönböztethető hachapuristílust mondhat magáénak, a kerek és lapos töltött változattól az Andrássy úti étteremben is domináns, a tengerparti régióban elterjedt, csónakot mintázó alakig. A grúz éttermek, a grúz származású Sztálin miatt is, Szovjetunió-szerte elterjedtek voltak. Minden nagyobb városban akadt legalább egy, és az orosz éttermek étlapjain is szerepeltek népszerí grúz ételek, grúz borok és konyak.
Az ősszel nyílt budapesti étterem hitelességét két grúz szakács, Alex és Jakob erősíti. A hírverés bennünket is kíváncsivá tett. 
Az Andrássy útról, a súlyos ajtót betolva lépünk az elegánsra fazonírozott étterembe. Világos színek, a pulton ételek, felettük a grúz konyha fogásai közti eligazodást segítő fotók. A fiatal személyzet kedves, segítőkész, lelkes. Azt hinnénk, hogy önkiszolgáló étterem, de nem egészen az. Afféle laza hibrid, pulton végigtolt tálcával, pult felett átvett étellel, magas asztallal és hozzá puha székekkel. Az étlap színes, néhány fotóval. Haza is vihető. 
Kétféle leves rendelhető, grúz marhahúsleves (harcho) és csirkeleves gombóccal. A grúzok is kedvelik a leveseket, a választékban pedig a népszeríek szerepelnek. A harcho nagydarab, puha marhahúsokkal készül, de rizs, kevés dió, chili és cseresznyeszilva-püré is akad benne. Ismerős ízí, kellemesen físzeres, csípős leves. A csirkeleves a kedvelt grúz chikhirtma. Enyhén savanykás, lisztes, kellően korianderes, benne a csirkehússal töltött gombócok az orosz pelmenyit idézik, ám a tésztájuk vastagabb. Jó étel ez, az előzőnél selymesebb físzerezéssel. A levesekkel egy időben friss, az európai ízlésnek megfelelő, hosszúkás, telt kenyeret (lavash) is rendelünk, jó, mentás túróval.
Főételeink, egy közepes grilltál (grillezett csirkemellfilé grillezett zöldségekkel, kuszkusszal) és egy grúz marhapörköltes acharuli hachapuri, vagyis a már említett, házilag készített, frissen sütött tésztahajó. A grilltál igazán méretes, sok zöldséggel és gurulós, semleges ízí kuszkusszal. Nem különösebben egzotikus, azonban a kebab miatt mégis jellegzetes étel. A pörkölt a birkából készülő grúz buglama birka helyett marhából készült változata. Lényegét tekintve alig különbözik a hazai pörköltektől, leszámítva a radikálisan eltérő físzerezést. Hagyma, húsleves, gyömbér, sáfrány, fokhagyma, tárkony, koriander, édeskömény, menta, zöld cseresznyeszilva, bors físzerezheti. Akár mind. A tésztahajó a már dicsért lavash reinkarnációja. A pult feletti piktogram szerint fogyasztásához ne használjunk evőeszközt. Jó étel, egyfajta grúz pizza, gyros, pite, így aztán nem is csodálkozhatunk a sikerén. 
A desszertjeink a mézes lapokból álló, tejkrémmel töltött, diós marlenka, a Grúziával szomszédos &Oumlrményország süteménye, és a télifagyit idéző, tölcsér alakú vaníliakrémes fánk, az ekleri, amiben a nevet hallva nem nehéz felfedezni a népszerí francia éclairt. 
&Oumlsszegzés: A Hachapuri leginkább egy gyors ebédre, a munkát megszakító vacsorára alkalmas, kulturált gyorsétterem, meglepően ismerős ízekkel. Nem marasztal sokáig, de amíg a vendégei vagyunk, figyelmes velünk. &Aacuterai a stílushoz és választékhoz illően kedvezőek. A gyorsétterem kategóriában az IPM olvasóinak is ajánlott. 
Pont: 6/10
A számla végösszege 2 főre: 12 200 Ft.
Budapest, Andrássy út 3.