Eléri Amerikát a fukusimai sugárzás

A kutatók szerint a jövő hónapban alacsony radioaktív sugárzás éri el az Egyesült &Aacutellamok nyugati partjait, amely fukusimából származik.

Az amerikai kutatók három modellt készítettek, amelyek szerint a sugárzás nagyon alacsony lesz, nem árt az embereknek vagy a környezetnek. A sugárzás valószínísíthetően áprilisban éri el a nyugati partot, de ebben sincs teljes egyetértés.
Jelenleg egyetlen állami ügynökség sem vesz mintákat a Csendes-óceánból, így nincsenek tisztában a pontos sugárzási mértékkel, több rétékre lenne szükségük. „Nem akarok vészmadár lenni, de csinálhatunk előrejelzéseket, modelleket, viszont honnan tudhatjuk eredmények nélkül, hogy biztonságosak?” – mondja Ken Buesseler oceanografus. A sugárzás három évvel a fukusimai katasztrófa után éri majd el az amerikai partokat. 
Az üzemeltető Tepco tavaly júliusban ismerte el először, hogy a cunamiban megsérült reaktorból szennyezett víz szivárog az óceánba. Azóta a helyzet csak romlik, valószínísíthető, hogy nem is számolnak be mindenről pontosan.
A múlt héten kiderült, hogy a cézium-134 szennyezés érte el a kanadai Alaszkai-öblöt. Ez az anyag egyértelmíen a fukusimai szennyezéshez köthető.