A tojók is énekelnek

Egy új kutatás eredménye megdönti a korábbi elméleteket, miszerint csak a hím énekesmadarak dalolnak, ugyanis a tojók körében is széles körben elterjedt az éneklés.

Eddig azt feltételezték, hogy az éneklés képessége csak a hímeknél fejlődött ki azért, hogy annak segítségével találják meg párjukat, és távol tartsák maguktól a konkurenciát.
Karan Odom és a baltimore-i Maryland Egyetemen dolgozó munkatársai több mint ezer madárfaj tojójának énekére vonatkozó utalásokat kerestek a szakirodalomban. Megvizsgáltak 44 énekesmadár-családot, és 34 család 323 fajánál bukkantak értékelhető adatra. Ezek szerint a kutatók 229 fajnál, a vizsgált fajok 71 százalékánál leírták, hogy a tojók is rendszeresen énekelnek, azaz nem kivételes jelenség a tojók éneke.
A tudósok elkészítették az éneklő tojók génállományán alapuló családfát is, amiből különböző statisztikai módszerek révén kiderült, hogy igen régről ered a tojók ezen jellemzője. Énekük nem újkeletí dolog, már a mai énekesmadár-családok őseinek tojói is hallatták hangjukat.