Kenderből főzőolaj?

Az erős rostokban gazdag kenderből nagyon jó minőségí olajat lehet előállítani, mégsem használjuk a konyhában, mert könnyen megavasodik. Ez hamarosan megváltozhat.

A génkutatók ugyanis előállítottak egy módosított fajtát, amelynek az olajsavtartalma hasonló az olíváéhoz, és hétszer hosszabb ideig eltartható hítés nélkül is, mint a természetben elterjedt fajták.
Sok előnye van a kendernek, kezdve azzal, hogy a termesztéséhez kevesebb gyomirtóra van szükség. A kender ugyanis simán lenyomja a riválisait növekedésben. Az új fajtában ellenőrzött genetikai módszerekkel kikapcsolták a többszörösen telítetlen zsírsavak előállításáért felelős két gént, és ennek köszönhetően a növény több egyszeresen telítetlen zsírsavat állít elő. Ennek az a fő előnye, hogy az olaj stabilabb, hosszabb ideig eltartható szobahőmérsékleten.
A kender vetésforgóban is ültethető, például amikor két gabona közt pihentetik a földet, és az olaj extra nyereséget hozhat a gazdáknak. Az új fajtával Európa-szerte számos gazdaságban kísérleteznek, és két-három év múlva kereskedelmi forgalomba kerülhet.