Hullanak a madarak az óriási naperőmí miatt

Néhány napja kezdte meg hivatalosan míködését a világ legnagyobb naperőmíve, de mint hamar kiderült, az alternatív energiának vannak hátulütői is, ugyanis számos madár megsérült, vagy elpusztult a hatalmas tükrök miatt.

A naperőmí hatalmas tükrei felett nagy a forróság, a hőmérséklet akár az 500 Celsius-fokot is elérheti. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az elmúlt hónapokban több tucat madarat perzseltek meg a tükrök, több el is pusztult közülük. Héják, sólymok, papagájok is vannak az áldozatok között.
Az erőmí tervezésénél tisztában voltak azzal, hogy néhány madár áldozatául esik a naperőmínek, de azt nem gondolták volna, hogy ilyen sok fog elpusztulni. Ugyanakkor az erőmí vezetése még korainak tartja, hogy az adatok alapján bármilyen messzemenő következtetést levonjanak.
A környezetvédők szerint nem biztos, hogy megéri megépíteni ezeket az alternatív energiaforrásokat, ha közben az veszélyezteti az élővilágot. Az Ivanpah erőmívet eredetileg sokkal nagyobbra tervezték, de az építők egy szakaszt végül kihagytak, hogy ne rombolják le a környéken élő sivatagi teknősök élőhelyét.