Segíthet emlékezni az agy-chip

A DARPA az amerikai védelmi minisztérium megbízásából elkezdte megtervezni egy olyan implantátumot, amit a katonák agyába építenének be, és rögzítenék a memóriájuk tartalmát. Ha a katona ezután agysérülést szenvedne, az implantátumból visszaállíthatnák az emlékeit.

A csip másik funkciója a tervek szerint, hogy a kiképzés során vagy szolgálatteljesítés közben a megfelelő agyi régiók stimulációjával felgyorsítsa a katonák tanulási folyamatát, így hamarabb tanulnának új képességeket, és javulna a reakcióidejük is.
A DARPA egyelőre olyan cégek ajánlataira vár, akiknek már van tapasztalata agyba ültethető implantátumokkal. Nem tudni, hogy a RAM (Restoring Active Memory) néven futó projektre jelentkezett-e már valaki.
A projektnek két feltételt mindenképpen teljesítenie kell. Az emberi idegrendszer jeleit fel kell dolgozni, majd dekódolni. Erre több módszer is kínálkozik; az egyiknél például hatalmas teljesítményí számítógépekkel lehetne dekódolni a látóideg jeleit. Viszont számos idegcsoport még mindig érhető el, így nem tudhatjuk, hogy egy adott személy mire gondol vagy mit érez. Kérdés, hogy ezt a problémát sikerül-e áthidalni.
Az úgynevezett agyi fekete dobozban tárolt információt később fel is kell dolgozni, majd az így kapott információval újra kell programozni a sérült agyat. Ehhez hasonlóra eddig még senki sem volt képes.
Egy ilyen implantátumra valószíníleg még éveket kell várni. Bár a mély agyi stimulációra alkalmas implantátumok terén több részsikert értek el, az idegstimulációnak rengeteg ismeretlen területe van.