Borbíróság

A lexikon szerint a borbíró a 16. század elejétől egészen a 19. század közepéig országszerte előforduló általános tisztség. A borbíró a bor „kocsmáltatását és kimérését”, a szőlőhegyet és szüretet ellenőrizte, és a bor jó hírére is ügyelt. A borbírók létéből ugyan egyenesen következhetne, ám borbíróság valójában soha nem is létezett.

&Uacutejkori találmány ez, egy gazdag borválasztékú étterem neve, a Központi Vásárcsarnok mellett. Családi összefogásban üzemel. Sem a szakácsok, sem az üzemeltetők nem keresik a rivaldafényt. Klasszikus magyar bisztrónak tartják magukat, amiről legfeljebb csak sejtjük, hogy az meg miféle szerzet lehet. A „mai, egyszerí, érthető és friss” hívószavak azonban közelebb visznek a megértéshez. A frissességet Budapest gyomra, az egypercnyire álló Nagycsarnok hitelesíti, a többit tapasztalni kell.
A hely egyszerí kialakítású, bisztrós, átlátható és szellős, nagy ablakokkal a felújított térre. A teríték kulturált, a felszolgálás udvariasan közvetlen, a hely szelleméhez illeszkedő. Borok. Étlap és aktuális ajánlat is. Választunk.
A cékla, és vele a borscs divatba kezd jönni Budapesten. Amolyan, „ahogy mi készítjük” borscs variáció ez. Sok cékla, lassan kibontakozó ízek, szolid erények, szerényen megbújó húsdarabkák. Nem orosz, nem ukrán. A miénk. A sütőtökkrémleves – szeptembertől decemberig – kötelező gyakorlat. Nincs standard formája, így legfeljebb a harmónia hiánya lenne számon kérhető, ám az is rendben. Cifrázás nélküli, egyszerí dallam, de élvezhető.
A lazacsteak céklás rizottóval csüggesztőbb. Az „al dente” rizottó krémessége helyett méretes céklakockákra tálalt, túlszaladt rizst kapunk. A lazac rendben készített, de az étel kulináris esztétikáján sokat már nem javít.
A kacsaburger kacsamájjal, cheddar sajttal és baconnel üdítő ellentéte az előző fogásnak. Nagy, kétujjnyi vastag kacsahúspogácsa, pirított ciabatta, jól sütött, zamatos máj, salátalevél, uborka, paradicsomszeletek, szaftosság. Amerikai káposztasaláta (coleslaw), házi ketchup, és talán majonéz is. Bőség, posztmodern köntösben. Kárpát-medencei kánaán. Érthető, rusztikus étel, amivel jól lehet lakni. Talán valami ilyesmi lehet a magyar bisztró is. „&Aacutellítólag kacsában erősek vagyunk” – áll az étterem honlapján. A kacsaburger alapján úgy fest, hogy igen.
Nagyis-menzás desszertjeink, a máglyarakás és a mákos guba is csatos befőttes üvegekben érkeznek, látványosan megtekert, szúrólánggal barnított tojáshabsüveggel a tetejükön. Nagyot mutató, tetszetős desszertek, egyazon tőről. Mindkettő fonott kaláccsal készült, hasonló szellemben és küllemben, eltérő ízben.
A Borbíróság kivételes helyen, a város egyik fő turistalátványossága mellett, kulturált környezetben áll. Hangulatos, fesztelen hely. Erőssége a borválaszték és a kacsavariációk. Az ízek ismerősek, az ételek érthetők. Az ár/érték arány jó. Az IPM olvasóinak, akár külföldi vendéggel is, borkóstolással egybekötött fesztelen étkezéshez ajánlott hely.
Pont. 6/10
A számla végösszege két főre: 11 500 Ft