&Uacutejabb vidéki piramist találtak

A gízai Nagy Piramisnál néhány száz évvel idősebb, 4600 éves lépcsős piramist találtak amerikai régészek Egyiptom déli részén, Tell Edfuban.

A Luxor és Asszuán között félúton fekvő piramist a Chicagói Egyetem régészei tárták fel, és egyike annak a hét piramisnak, amelyet vagy a IV. dinasztia idején uralkodó Huni (kb. Kr.e. 2635-2610), vagy Sznofru (kb. Kr.e. 2610-2590) fáraó építtetett. 
Az Egyiptom középső és déli részén, elszórtan található úgynevezett “vidéki piramisokat” nagyobb települések közelében építették, nincs belső kamrájuk, azaz nem temetkezési célt szolgáltak. A hét piramis közül hat nagyjából azonos méretí, 18,4 méterszer 18,6 méter alapterületí.
Egyelőre nem tudni, hogy miért építették ezt a hét piramist, valószíníleg a fáraó kultuszát hirdető szimbolikus emlékmívek lehettek. A nemrég felfedezett piramis falán hieroglifákat is találtak, valamint eltemetett csecsemő- és gyermekcsontok is voltak az építmények lábánál. A szakemberek szerint a leírások és a temetkezések jóval későbbi időkből valók, mint a ma már csak 5 méter magas, valaha 13 méteres piramis.