Mogyoróallergiára mogyorót?

Valószíníleg megvan a sokakat érintő mogyoróallergia ellenszere: a módszer már a klinikai próbáknál tart, amely során a kutatásban részt vevő 85 gyerekkel minden nap nagyon kis adagban földimogyoró-fehérjéket etettek.

A cambridge-i Addenbrookes Kórházban elvégzett kísérletben a kutatók megpróbálták hozzászoktatni a gyerekek szervezetét a földimogyoró fehérjéjéhez. Minden nap fehérjeport adagoltak a gyerekeknek, kezdésként egy földimogyoró hetvenedrészének megfelelőt. Elméletük szerint a nagyon alacsony dózis miatt a pácienseknél nem jelentkezik allergiás reakció, és sokuk szervezete megtanulta tolerálni a földimogyorót. 
Az eredmények szerint az allergiás gyerekek 84 százaléka hat hónap után már öt darab földimogyorónak megfelelő mennyiségí fehérjét tudott megenni. A kutatók viszont figyelmeztetnek: a terápia még nem áll készen a széles körí használatra.
A földimogyoró a végzetes kimenetelí ételallergia leggyakoribb okozója. Mivel egyelőre nincs rá gyógymód, a betegeknek teljesen kerülni kell a fogyasztását. Manapság viszont szinte mindenben van legalább nyomokban mogyoró, emiatt állandóan meg kell nézniük a termékek címkéit.