Hizlalhat a központi fítés?

Egy holland tanulmány szerint a központi fítésnek is szerepe lehet abban, hogy egyre több a kövér ember. A tanulmány szerint a lakások és irodák egyre komfortosabbak, és emiatt már nem kell kalóriát égetnünk ahhoz, hogy melegen tartsuk a testünket.

Életünk nagy részét épületen belül töltjük, és igyekszünk maximális komfortérzetre törekedni. Ezzel azonban minimumra csavarjuk a test beépített fítőrendszerét, és a táplálékkal bevitt energia nagy része súlygyarapodást eredményez – állítja Dr Wouter van Marken Lichtenbelt, a tanulmány egyik szerzője. A Maastrichti Egyetem orvosi karának kutatói szerint 19 Celsius-fokra fítött épületekben lenne egyensúlyban a hőháztartásunk.
Mások azonban ennek az ellenkezőjéről vannak meggyőződve, vagyis arról, hogy a hidegben nem lefogyni fogunk, hanem megkívánjuk az ételt – mondja Michael Daly, a Stirling Egyetem munkatársa, aki szintén vizsgálta a hőmérséklet testre gyakorolt hatását. Emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy korábbi tanulmányok szerint hidegben nagyobb a szélütés kockázata. Daly százezer angliai lakást vizsgált meg, és az emberek ott voltak karcsúbbak, ahol 23 Celsius-foknál is melegebb volt. Ezen a hőmérsékleten már hőt kell leadnia a testünknek, és az izzadás is energiaigényes folyamat.