Megvan a legrégebbi ismert baktérium genomja

Amerikai kutatók rekonstruálták a legrégebbi ismert baktérium genomját, amelyhez az 1500 évvel ezelőtti pestisjárvány két áldozatának fogaiból kivont DNS-töredéket használták.

Az eredményekből a tudósok megállapították, hogy a történelem két legpusztítóbb járványát ugyanazon kórokozó különböző törzsei okozták, és a baktérium lehetséges új változatai ismét járványokat idézhetnek elő.
A pestis áldozataiból származó baktériumminta DNS-ének teljes elemzését már 2012-ben elvégezték német kutatók. Ezt összevetették a nyilvános adatbázisokban hozzáférhető, több mint háromszáz Yersinia pestis baktériumtörzs genomjával, és azonosítottak egy olyan csoportot, melynek tagjai okozhatták a 6. és 8. század között a Kelet-Római Birodalomban, Justinianus császár korában lezajlott járványt.
Az új kutatás során ez utóbbi járvány két német áldozatának fogaiból nyertek DNS-t, és a genom rekonstruálása után megállapították, valóban ugyanannak a Yersinia pestis baktériumnak a számlájára írható, mint a középkori fekete halál.
Tom Gilbert, a dán Természettudományi Múzeum kutatója a tanulmányt kísérő kommentárjában figyelmeztetett arra, hogy a fertőzés több alkalommal is átterjedt már az emberre, a rágcsálók életterének szíkülésével pedig csak idő kérdése, hogy a jelenleginél jobban ki legyünk téve a veszélynek.
Más szakértőkkel együtt azonban ő is kételkedik abban, hogy egy újabb pestisjárvány olyan pusztító lenne, mint elődei. Igaz még ma is évente több ezer ember kapja el a pestist, leginkább Közép- és Kelet-Európában, Afrikában, &Aacutezsiában és Amerika egyes régióiban, Hendrik Poinar, a kutatás vezetője, a kanadai McMaster Egyetem ősi DNS-t vizsgáló központjának igazgatója úgy gondolja, a modern antibiotikumok meg tudják állítani a fertőzést.