300 ezer éves tízhely került elő egy izraeli barlangban

Hamut és elszenesedett csontokat rejtő is rejtő lelet arra utal, hogy az ember ősei már azelőtt tudatosan használták a tüzet, hogy a Homo sapiens mintegy 200 ezer évvel ezelőtt felbukkant volna Afrikában.

A régészek kőeszközöket is találtak a tízhely körül, ezeket feltehetően állatok leölésére és feldarabolására használták a barlanglakók. Ruth Shahack-Gross, az izraeli Weizmann Tudományos Kutatóintézetet régésze szerint a leletek rávilágíthatnak arra a történelmi fordulópontra, amelynek során az ember először kezdte el rendszeresen használni a tüzet, egyrészt ételkészítésre, másrészt a társas élet középpontjaként, tábortízként. A kutató szerint a feltárt tízhely azt jelzi, hogy 300 ezer évvel ezelőtt élt őseink a társas és kognitív fejlődés figyelemreméltó szintjén állhattak.
A tízrakóhely hamurétegeiből arra lehet következtetni, hogy rendszeresen használták, Shahack-Gross és kollégái szerint ezek a tények arra utalnak, hogy a tízhelyet a barlanglakók nagyszámú csoportjai használhatták, központi elhelyezkedése továbbá feltételez bizonyos tudatos tervezést.
A Keszem-barlangot több mint egy évtizeddel ezelőtt fedezték fel útépítés közben, Tel-Avivtól 12 kilométerrel keletre. Már korábban is feltártak benne tíznyomokat és állatcsontokat, amelyekből a régészek arra következtetnek, hogy akár már 400 ezer évvel ezelőtt is élhettek itt ősemberek.