Eladták Hitler vécéjét

Eladja jelenlegi tulajdonosa az egykor Adolf Hitler által használt, tavaly előkerült porcelánvécét.

A míködőképes vécécsészét tavaly, egy New Jersey-i autószerelő míhelyben találták meg, s eredetileg az először 1935-ben vízre bocsátott német állami jacht, a 135 méter hosszú aviso Grille fedélzetén, Hitler szobája mellett kapott helyet.
A florence-i autószerelő míhely munkásai a mai napig használják a vécét, de az odalátogató turistáknak is a rendelkezésükre bocsátják. Bár a WC igazi ritkaságnak számít, ismert egy másik olyan illemhely is, amit szintén Hitler használt, ezt a második világháborúban őrmesterként szolgáló Ragnvald Borch a Führer berghofi otthonából csente el. A vécéülőke „jelentőségét” növeli, hogy ez volt a legközelebb Hitler hálószobájához, így a Führer naponta „felkereste”.
A német relikvia jelenlegi tulajdonosa, Greg Kohfeldt most azt tervezi, megszabadul a porcelánvécétől. Mint fogalmazott, még mindig jól míködik. A vécének kalandos története van: a jachtról először egy brit üzletemberhez került, de miután nem tudta pénzre váltani, eladta, s több tulajdonosa is volt – például az egyiptomi király -, mielőtt a New Jersey-i garázsba került volna.
A Time magazin minden idők 10 leghíresebb vécéje közé sorolta. 2011-ben ugyan átszállították a vécécsészét az Egyesült Királyságba, hogy forgassanak róla egy dokumentumfilmet, de az sosem került adásba.