Szupernóva a Nagy Medve közelében

Egyszerí távcsővel és amatőr csillagászati eszközökkel is megfigyelhető az a szupernóva, ami az M82 jelí galaxisban robbant fel, a Nagy Medve csillagképhez közel.

A megfigyelők szerint a jelenség fényessége 11,5 magnitúdó, színe pedig narancssárgába hajló fehér, azonban a tőlünk mintegy 11 millió fényévre lévő M82-ben felrobbanó csillagnak nagyjából két hét kell, hogy elérje a legfényesebb állapotát. Az elemzés szerint egy Ia típusú szupernóváról van szó, vagyis egy fehér törpe robbant fel, az anyagdarabok 20 ezer kilométeres másodpercenkénti sebességgel száguldanak most a környéken. A közvetlen megfigyelést nehezíti az a csillagporfelhő, ami a Föld és az M82 között helyezkedik el.
Bár az M82 közelsége, könnyí megfigyelhetősége és látványos alakzatai miatt az közkedvelt célpont a csillagászok körében, a szupernóva-robbanás egy héten át felfedezetlen maradt. Az M82 hazánkból is könnyen megfigyelhető, a Göncölszekér hátuljától kell elindulni az égen ahhoz, hogy megtaláljuk, még a legegyszeríbb csillagtérkép is könnyen elvezet bárkit a jó helyre. Sokkal nagyobb probléma, hogy a magyar városok fényszennyezése mellett az időjárás sem kedvez a csillagászoknak: vasárnapig elég kicsi a valószínísége, hogy kitisztul az ég és látszanak majd a csillagok.