A gyerekkori hiszti oka a genetika

A Montreali Egyetem nagy szabású ikerkutatása némi magyarázatot ad a kisgyermekek erőszakos viselkedésére, úgy vélik az okok a genetikában keresendők, és nem a környezeti mintákban.

“A gének és a környezet elemzésével felfedeztük, hogy a korai genetikai tényezők döntően befolyásolják a fejlődést, nagyrészt magyarázatot adnak az erőszakos viselkedés fennmaradására és megváltozására” – mondta Eric Lacourse, a kutatás vezetője. Kutatócsoportja egypetéjí és kétpetéjí ikrek szülei segítségével mérte fel és hasonlította össze gyermekeik viselkedését, környezetét és genetikai jellemzőit.
Mindez nem jelenti azt, hogy ne lehetne nevelési módszerekkel változtatni a helyzeten, azonban úgy vélik a genetikai tényezők kölcsönhatásban állnak a környezeti okokkal.
A kora gyermekkori fizikai agresszió vizsgálatával kiderült, hogy az erőszakos viselkedés már a csecsemőkorban kezdődik, és csúcspontját 2-4 éves kor között éri el.
Az egész életet vizsgálókutatások azt is kimutatták, hogy idővel a környezeti hatások kiegyenlítődnek, és végül körülbelül 50 százalékban írható a számlájukra az agresszivitás. Lacourse szerint a szülőknek nagyon oda kell figyelniük arra, hogy se ők, se mások ne adjanak erőszakos válaszreakciót a kisgyermek agresszivitására, mert hosszú távú hatásai lehetnek a viselkedésében.