Cukorbetegeknek szánt okos kontaktlencsén dolgozik a Google

Az okoslencse minden másodpercben megméri a glükóz, vagyis a vércukor szintjét, ezért nagy könnyebbséget jelenthet majd a világ több millió cukorbetegének.

A Google X kutatólaboratórium fejlesztői a lencse egy olyan prototípusát tesztelik, amelynek két rétege közé parányi glükózérzékelőt és vezeték nélküli jeladó chipet építettek be. Ez a labor készítette az internet böngészésére alkalmas szemüveget és a vezető nélküli autót is.
A lencse másodpercenként méri a könny vércukorszintjét, az eredményeket a hozzá kapcsolódó telefonalkalmazásnak küldi el. A szenzor és a chip rendkívül aprók, az antenna pedig olyan vékony, mint az emberi hajszál. A látást mégsem zavarja a beépített elektronika, mert az a szem pupilláján és a szivárványhártyán kívül helyezkedik el.
“Ez a valaha készült legkisebb glükózérzékelő. Évek munkájába telt, míg ilyen méretíre kicsinyítettük. A kutatást a Washingtoni Egyetem tudósaival kezdtük, és egészen péntek hajnalig titokban tartottuk” – magyarázta Brian Otis, a projektvezetők egyike. Az első, valódi páciensekkel végzett klinikai próbák eredményei biztatóak, ám legalább öt évre lesz még szükség ahhoz, hogy az okos kontaktlencse forgalomba kerülhessen.