Két agyfélteke kell a beszédhez

Egy új amerikai kutatás eredményei szerint a beszédhez mindkettő agyféltekénkre szükségünk van. A New York-i Egyetem kutatói 16 önkéntes agytevékenységéről készítettek méréseket.

A vizsgálathoz az agykéregre erősített elektródákat használtak. Ezzel az eljárással végzik az elektrokortikogramot, amely az agykéregről készített elektromos jelfelvétel, és amelynek mérési eredményei pontosabbak, mint az agytevékenységről készült háromdimenziós képek.
A kísérletben részt vett önkénteseknek a vizsgálat alatt kitalált szavakat kellett kimondaniuk; ilyenkor csak azok az agyterületek léptek míködésbe, amik a szavak kiejtéséhez szükségesek. Ha a hangsoroknak nincs jelentése, más agyi régiók aktiválódnak, mint amikor meg kell érteni a szavakat, és mondatokat kell belőlük képezni.
A tesztek szerint a kitalált szavak kiejtéséhez is szükség volt mind a két agyféltekére. Bijan Pesaran, a kutatás vezetője szerint az új ismeretek felülírhatják az eddig érvényes nézeteket, de a friss eredmények ismeretében új eljárások fejleszthetők; ezeket olyan páciensek gyógyítására lehetne használni, akik szélütés vagy balesetben szerzett agysérülés miatt elvesztették a beszédkészségüket.