Sikeres méhátültetést hajtottak végre

A Göteborgi Egyetem bejelentése szerint hamarosan beültetik saját megtermékenyített petesejtjeiket annak a kilenc nőnek a méhébe, akiknek a szervezetébe sikeresen transzplantálták rokon donorok méhét.

Az operáción átesett nők közül voltak, akik méh nélkül születtek, de a legtöbbjüknek daganat miatt távolították el a méhét. Mindannyian a harmincas éveikben járnak, és annak a kutatásnak a részesei, mely azt vizsgálja, lehetséges-e átültetett méhben gyermeket kihordani.
A szakemberek szerint a kilenc páciens jól érzi magát, ugyan egyiküknél fertőzés lépett fel az átültetett szervben, a mítét után néhány nappal mindannyian elhagyhatták a kórházat.
Az átültetések 2012 szeptemberében kezdődtek, a donorok a páciensek édesanyjai és más nőrokonai közül kerültek ki. A beültetett méhet nem kötötték össze a petevezetékekkel, így a nők természetes úton nem eshetnek teherbe. 
Minden páciens petefészkei egészségesek voltak, így a transzplantáció előtt petesejteket nyertek tőlük, és mesterséges megtermékenyítéssel embriókat hoztak létre, majd lefagyasztották, hogy később az anyák saját biológiai gyermeküket hordhassák ki.
A svéd kutatók remélik, hogy néhány hónapon belül elkezdhetik az embriók beültetését. Egerek, bárányok és páviánok testébe már ültettek be méhet, ám a főemlősöktől ezen az úton még nem született utód.
Legfeljebb két terhesség után a donorok méhét eltávolítják, hogy ne kelljen tovább szedniük a gyógyszereket, melyek magas vérnyomást, duzzanatot, cukorbetegséget is okozhatnak, és egyes daganattípusok kockázatát is növelik.
A kutatás vezetője arra is figyelmeztetett, senki sem tudja garantálni, hogy az átültetések végül gyermekhez segítik pácienseiket, de mindenképpen jelentős lépést jelent a tudományos fejlődésben.