Kihalás fenyegeti az afrikai oroszlánokat is

Egy csütörtökön publikált dokumentumból kiderült, hogy a korábban 21-re becsült területtel ellentétben, ahol afrikai oroszlánok élnek, valójában csak négy ilyen terület létezik.

A becslések szerint ez a négy terület mindössze 400 állatot jelent, és ezek között csak 250 kifejlett, tenyésztési korban lévő egyed van. Azt, hogy milyen kevés oroszlán él arrafelé, jól mutatja, hogy még azok a helyiek sem találkoztak velük soha, akik hosszú évek óta a nemzeti parkokban dolgoznak. A legtöbb egyed, azaz körülbelül 350 példány a W-Arly-Pendjari parkban él, Benin, Burkina Faso és Niger határán. Ezen kívül kevesebb mint 50 élhet még Szenegálban és Nigériában.
A nyugat-afrikai oroszlánok genetikailag különböznek a dél- és kelet-afrikai társaiktól, sőt, ránézésre is kisebbek. Jelenleg élő, szintén veszélyeztetett rokonaiknál valószíníleg jobban hasonlítanak a már kihalt észak-afrikai berber oroszlánra, és a még élő, de különösen veszélyeztetett ázsiai (indiai) oroszlánra. Utóbbiból szintén 450 példány élhet még.
Az oroszlánok és a nagyobb emlős fajok példányszáma 1970 és 2005 között körülbelül 85 százalékkal csökkent Nyugat-Afrikában, elsősorban az úgynevezett bozóthús-kereskedelem miatt. Azok a helyiek, akik pásztorkodásból élnek, szintén mérgezik a nyájukat fenyegető oroszlánokat.
Philipp Henschel, a felmérés készítője a Scientific Americannak elmondta: a munka, hogy megpróbálják megvédeni az állatokat, most kezdődik. Szerencsére úgy tínik, az oroszlánok maguktól is örömmel szaporodnak, így a kutatók főleg anyagi forrásokat próbálnak majd szerezni, hogy megvédhessék az oroszlánokat a pásztoroktól. Henschelék emellett az is el akarják érni, hogy a világ állatvédő szervezetei külön fajtaként ismerjék el a nyugat-afrikai oroszlánt (jelenleg azonos fajtaként, de külön populációként jegyzik), hogy az állatok veszélyeztetettből különösen veszélyeztetett kategóriába léphessenek.