Ókori matematikai elméletre bukkantak

Kínai régészek az idáig feltárt legkorábbi matematikai dokumentum felfedezését jelentették be, a különleges lelet több mint 2200 évvel ezelőttről származik.

Az i.e. 475-221 közötti időszakból származó lelet bambuszcsíkokból áll, amelyeken egy matematikai módszer szerepel – mondta Li Hszüe-csin, a Csinghua Egyetem feltárt iratok kutatásával és megóvásával foglalkozó központjának vezetője.
A módszer bármely száz alatti két egész szám, valamint bizonyos törtek összeszorzására vonatkozik. A lelet, amely fajtájának eddig feltárt legkorábbi darabja, segít kitölteni a matematikai iratok történetének egyik hiányzó fejezetét a Csin dinasztiát (i.e. 221-206) megelőző időszakban – mondta Kuo Su-csun, a Kínai Matematikatörténeti Társaság vezetője.
Kuo szerint a lelet idősebb és több számolási lehetőséget biztosít, mint az eddig feltárt antik szorzótáblák. A módszer nagyon fejlettnek számított a maga korában, ezért nem csupán Kína, hanem az egész világ szempontjából is fontos matematikatörténeti leletnek számít.