Gömbhalakkal kábítják magukat a delfinek

Természetfilmet készítő filmesek megfigyelték, hogy a delfinek szándékosan provokálják a gömbhalakat, hogy mérgük a vízbe jusson és elkábítsa őket.

A BBC új, Dolphins: Spy in the Pod címí tévésorozatához filmezték le álcázott, víz alatti kameráikkal, ahogy a delfinek úszkálnak a gömbhalak körül. A kutatók szerint az emlősök saját élvezetükre használják az eredetileg védekezésre kifejlesztett mérget.
Meglökik a halat az orrukkal, így a méreg egy része a vízbe jut, aminek következtében transzba esnek: látszik, ahogy a víz felszínén lebegnek, és kizárják a külvilágot. A felvételek alapján a delfinek 20-30 percig is játszanak a gömbhalakkal, pedig más táplálékkal nem töltenek ennyi időt, és azokat egyből apró darabjaira szedik. Rob Pilley zoológus és sorozat producere szerint ez az első alkalom, hogy lefilmezték delfinek ilyen viselkedését. 
A film készítői egy év alatt közel 900 óra nyersanyagot készítettek Amerikában, Costa Ricán, Dél-Afrikában, Argentínában és Ausztráliában. A gömbhalas jeleneteket Mozambik vizeinél vették fel. A filmesek 1500-szor merültek, körülbelül 3 ezer órát töltöttek a tengeri állatok filmezésével.