&Oumltezer éve élünk együtt a macskákkal

Amerikai kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a macskák már több mint ötezer éve az emberekkel élnek.

Habár ma is sokan hiszik, hogy a macskákat soha nem sikerült igazán háziasítani, most is a maguk urai, egy friss tanulmány megállapítja, hogy nagyjából mikor élt az utolsó macska, amely még magányosan vadászott.
A Washington Egyetem kutatói szerint ez az állat az ókori Kínában élt, Quanhucun falujában, emberekkel, disznókkal, rágcsálókkal és szarvasokkal. Vizsgálataik szerint ezek a macskák már azokat a rágcsálókat fogdosták meg, amelyek a földmívesek közelében voltak. A tanulmányból az is kiderül, hogy a macskát egészen addig nem sikerült lekenyereznie az embernek, amíg az állat nem jött rá, hogy a kapcsolat tulajdonképpen neki is hasznos, ezután viszont gyakorlatilag saját magát háziasította.
Az ásatásokon talált különösen idős egyedek maradványai arra utaltak, hogy a macskáknak akkoriban már jó soruk volt a házak körül.
Az első házi macskákról szóló kutatások Kínában és Franciaországban is folytatódnak. Ezek főleg a közel-keleti vadmácskára fókuszálnak, hiszen ezt tartják a mai több mint 600 millió házi kedvenc ősének.