Második kód a DNS-ben

Amerikai kutatók felfedezték, hogy második kód is rejtőzik a DNS-ben, amely olyan információkat tartalmaz, amelyek megváltoztatják a DNS dekódolását. A felfedezés hosszú távon forradalmasíthatja a genetikai alapú gyógyítást.

A kutatói csoportot John Stamatoyannopoulos, a Washington Egyetem tudósa vezette. A kutatás az Encyclopedia of DNA Elements (ENCODE) projekt része, amelynek célja annak feltérképezése, hogy az emberi genomban hol tárolódnak el a biológiai funkciók utasításai.
Mióta 1960-ban megfejtették a genetikai kódot, úgy gondoltuk, hogy az információkat csak a fehérjékről tárol. A mostani kutatás azonban kimutatta, hogy a genom a genetikai kódot két különálló nyelv írására használja. Az egyik leírja, hogyan készülnek a fehérjék, a másik utasítja a sejteket a gének megfelelő irányítására. Az egyik nyelvet ráírják a másikra, ezért maradhatott rejtve ilyen sokáig a tudósok előtt.
„Több mint negyven évig feltételeztük, hogy a DNS-változások csak azzal kapcsolatban érintik a genetikai kódot, hogy a fehérjék hogyan készülnek. Most már tudjuk, hogy ez az alapvető feltételezés nem adott teljes képet” – mondja Stamatoyannopoulos. A tudós szerint a kutatás alapján a DNS egy hihetetlenül jó információtároló eszköz, amit a természet nem várt módokon is kihasznál.