Édesvízre bukkantak az óceánok alatt

Mintegy félmillió köbkilométernyi édesvizet találtak kutatók az óceáni hátságok alatt kutatva. A Flinders Egyetem kutatói szerint az alacsony sótartalmú víz Ausztrália, Kína, Észak-Amerika és Dél-Afrika partjaitól nem messze rejtőzik.

Vincent Post, az egyetem talajvízkutató és környezetvédelmi intézetének munkatársa szerint: „Bár egyelőre nem gazdaságos az óceán feneke alatt rejtőző vízkészletek kitermelése, mindenképpen fontos, hogy tudunk a lehetőségről.”
Post szerint a korábbi elméletek úgy tartották, hogy az óceánok alatti talajrétegekben csak ritkán alakul ki nagyobb mennyiségí talajvíz, de az új eredmények ennek pont az ellenkezőjét mutatják. Az itt található vízkészletek az elmúlt néhány százezer év alatt alakultak ki, amikor az óceánok tengerszintje átlagosan alacsonyabb volt, mint ma. „&Iacutegy amikor esett az eső, a talajba szivárgó csapadék olyan helyeken rekedt meg, amiket ma már víz borít” – magyarázza Post.
Az elmélet szerint ezek a vízkészletek nagyjából húszezer évvel ezelőtt kerültek tengervíz alá, és a vastag vízzáró rétegek akadályozták meg a sós és az édesvíz keveredését. A szakemberek szerint bár a kitermelés egyelőre nem gazdaságos, a területek felett rendelkező nemzeteknek nagyon vigyázniuk kell arra, hogy próbafúrásokkal, például olaj után kutatva ne szennyezzék be az évezredek óta érintetlen vízrétegeket.