Megváltoztathatja a DNS-t a sör és a kávé

A Tel- Aviv-i Egyetem mikrobiológia professzorainak kutatása szerint a sör és a kávé képes akár az emberi DNS módosítására is.

A kutatásukból kiderül, hogy a kávéban található koffein lerövidíti, az alkohol pedig meghosszabbítja a kromoszómák végpontján található telomereket, amelyek a DNS védelméért és pontos osztódásáért felelnek. Ha a sejtekben található telomerek túlságosan lerövidülnek, akkor elrákosodhatnak. Az izraieli kutatók állításai szerint ennek is köze lehet az öregedéshez.
A kutatás során megállapították, hogy további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy meg lehessen állapítani pontosan milyen kapcsolat van a kávé- és alkoholfogyasztás és a telomerek hossza között. A kutatók azt remélik, hogy az eredmények segítségével talán jobban meg lehet érteni a rák és az öregedés kialakulásának okát.
Az izraeli tudósok 6000 ezer élesztősejten végezték el a vizsgálatot. Az alapötletet a 2004-es kémia Nobel díjazott adta, aki a szaglással és a sejtekben található receptorokkal ért el úttörő eredményeket.