Magyarok végeznek ásatást Thébában

Az egyiptomi &Uacutejbirodalom előkelőinek eddig feltáratlan sírjainak kutatásába kezdtek magyar régészek Bács Tamás, az ELTE egyiptológiai tanszék vezetőjének irányításával a thébai nekropolisz területén.

Az ELTE által 1995 óta vizsgált területen az egyik legjelentősebb sír Nebamun TT 65-ös számú sírja az &Uacutejbirodalomból, amelyet később a papi elithez tartozó Imiszeba alakított át saját temetkezési emlékmívévé.
A TT 65-ös sír környéke egy 100×80 méteres terület, amelyen öt-hat sír található, ezek nagy része Hatsepszut-kori. A magyar régészek a zóna déli részén dolgoztak, amikor két másik sírba botlottak.
Bács szerint a kitermelendő törmelékben is akadhatnak leletek, hiszen a száz évvel ezelőtti feltárások során kidobtak olyan, akkor értéktelennek tartott, törött tárgyakat, amelyek ma a régészeknek fontos bizonyítékok lehetnek: kartonázs- és múmiatöredékek, kerámiadarabok vagy a kopt-korszakból ránk maradt feliratos és tárgyi emlékek előkerülésében reménykednek. A kutató elmondása szerint az egyiptomi belpolitikai helyzet nincs hatással a munkájukra, nyugodt körülmények között tudnak dolgozni.