Növényt akar termeszteni a NASA a holdon

Az amerikai írkutatási hivatal bazsalikom, fehérrépa és zsázsa termesztésére készül a holdon egy 2015-ös misszió keretében.

A magokat olyan speciálisan kialakított dobozszerí szerkezetben, úgynevezett holdi növénytermesztő kamrában fogják tárolni, ami tíz napra elegendő levegőt biztosít. A NASA szerint a kamrában lévő levegő elegendő lesz ahhoz, hogy a magok öt napig csírázzanak és növekedjenek. Ez az első alkalom, hogy másik égitesten próbálnak termeszteni.
A kutatók reményei szerint a misszió eredményei segíteni fognak abban, hogy az asztronauták a jövőben maguk termeszthessék élelmüket, amikor az írben teljesítenek szolgálatot. A misszió a tervek szerint 2015-ben indul a Google Lunar X Prize versenyen induló Moon Express neví cég projektjének részeként.
Az írkutatási hivatal szerint a csíráztatáshoz természetes napfényt fognak használni és a magok tápanyagokkal teli szírőpapírokon fognak nevelkedni.
A szakértők szerint a holdon való növénytermesztés segíthet kiértékelni, hogy mire alkalmas az égitest felszíne, hiszen a növényeket küldünk és azok jól fejlődnek, akkor valószíníleg az embereknek is van esélyük. Lélektani szempontból is jótékony hatással bírnak. A Nemzetközi &#368rállomáson végzett kísérletek szerint a növények alacsony gravitációs környezetben is képesek fejlődni.